Wydawca treści Wydawca treści

Grzyby

Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów, czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń, czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać - odpowiedzi na te i inne pytania.

Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów?

Podstawową zasadą jest zbieranie tylko i wyłącznie owocników grzybów, które dobrze znamy. Nie należy zbierać osobników zbyt młodych, bo to utrudnia określenie gatunku oraz zbyt starych, które z kolei mogą być toksyczne. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy  znaleziony  grzyb jest przydatny do spożycia, to lepiej pozostawić go w lesie.

Aby nauczyć się prawidłowego zbierania grzybów i rozpoznawania gatunków warto uczestniczyć w organizowanych przez nadleśnictwa grzybobraniach. Informacje o nich znajdziecie na stronie www.lasy.gov.pl oraz stronach jednostek. Warto szukać porady w punktach skupu i u grzyboznawców - nadleśnictwa nie zajmują się ocenianiem grzybów. Bezpłatnych porad na temat zebranych w lesie grzybów udzielają wszystkie terenowe stacje sanitarno-epidemiologiczne, które znajdują się w każdym powiatowym mieście. Prowadzą one także rejestry grzyboznawców, którzy udzielają porad.

W przypadku wystąpienia po spożyciu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki, czy podwyższonej temperatury należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Wezwany w porę może uratować życie. Nie należy lekceważyć takich objawów. Trzeba też pamiętać, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, później stan chorego gwałtownie się pogarsza.

Czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń?

Grzyby w polskich lasach można zbierać bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów i w zasadzie bez ograniczeń, ale są pewne wyjątki. Nie wolno ich zbierać w niektórych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu:  na uprawach do 4m wysokości, w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych, w ostojach zwierzyny. Nie wolno ich także zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. Rygorystycznie należy przestrzegać zakazu wstępu na tereny wojskowe.

Należy oszczędzać duże, stare owocniki grzybów, gdyż nie są atrakcyjne kulinarnie, a  mają duże znaczenie dla rozwoju grzybów. Jeśli wiemy, że jakiś grzyb jest rzadki i ginący to także oszczędźmy go, nawet jeśli jest jadalny. Niezależnie od miejsca występowania część gatunków grzybów podlega całkowitej ochronie gatunkowej – poznaj dokładnie listę tych grzybów zanim wybierzesz się do lasu.

Czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać?

To pytanie jest zadawane od niepamiętnych czasów. Powstało zapewne tuż po słynnym dylemacie dotyczącym jaja i kury. Skoro jest tyle gatunków rozmaitych grzybów to spokojnie możemy stosować oba sposoby. Każdy jest dobry, ale  stosowany z rozsądkiem. Większe owocniki grzybów lepiej jest wyciąć, ze względów praktycznych, bo zaoszczędzamy sobie pracy przy czyszczeniu grzybów. Naturalnie nie w połowie trzonu, jak to nieraz widać przy zbiorze podgrzybków w celach zarobkowych. Możemy delikatnie podważyć także owocnik grzyba koniuszkiem noża. Wycinamy jak najniżej, odgarniając dokładnie ściółkę i uważając, aby nie uszkodzić grzybni. Potem starannie przykrywamy to miejsce, aby grzybnia nie wysychała. Resztka trzonu grzyba szybko zgnije lub zjedzą ją ślimaki.

Grzyby blaszkowe, takie jak kurka, zielonka czy rydz lepiej jest wykręcać. Należy je wyjąć z podłoża tak, aby nie uszkodzić trzonu i także dokładnie zakryć grzybnię ściółką. Tak wyjęty owocnik łatwiej rozpoznać co do gatunku, a jest to bardzo istotne, aby wyeliminować pomylenie zielonki, gołąbka czy pieczarki z  muchomorem zielonkawym. Rozpoznaje się go m.in. po pochwie u podstawy trzonu, stąd nie można takich grzybów wycinać. Pamiętajmy, że jeden średni owocnik to dawka śmiertelna dla człowieka.

Jak zbierać i przechowywać grzyby zanim trafią do kuchni?

Pierwsza zasadą jest zbieranie tylko znanych nam grzybów. Unikniemy wtedy zatrucia na pozór apetycznie wyglądającymi, ale groźnymi dla naszego zdrowia owocnikami. Zbieramy tylko owocniki zdrowe, nieuszkodzone i młode, ale nie zbyt młode, bo wtedy trudno rozpoznać gatunek grzyba. Pozostawiamy w nienaruszonym stanie grzyby niejadalne, nieznane nam oraz osobniki stare, które pozostawiamy jako „nasienniki". Najczęściej i tak  są robaczywe. Czy wiecie dlaczego grzyby są robaczywe? Te „robaki", które dziurawią nasze grzyby, szczególnie z letnich zbiorów, to larwy (czerwie) muchówek. Właśnie w grzybach przechodzą część swojego rozwoju.

Warto także pamiętać, że owocniki grzybów to żyjące organizmy, które nawet po zerwaniu nadal rozwijają się i oddychają wydzielając dwutlenek węgla i wodę. Dlatego bardzo ważne jest prawidłowe przechowywanie owoców grzybobrania. Najlepsze są szerokie, wiklinowe koszyki, a nie plastikowe wiadra, torby czy woreczki. Nawet najpiękniejsze owocniki szlachetnych gatunków grzybów mogą być przyczyną zatrucia, gdy przechowywane będą w foliowej torebce i ulegną zaparzeniu. Często wybieramy się na grzybobranie daleko od domu. W trakcie szybko postępujących procesów gnilnych wywołanych złym przechowywaniem grzybów wydzielają się toksyny, szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego nawet powszechnie znane kurki czy podgrzybki mogą nam zaszkodzić, gdy je źle przechowamy.


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Majówka w lesie? Pamiętajmy o bezpieczeństwie przeciwpożarowym i szacunku dla przyrody

Majówka w lesie? Pamiętajmy o bezpieczeństwie przeciwpożarowym i szacunku dla przyrody

Przed nami długi majowy weekend – czas, gdy wielu z nas wybierze się na wypoczynek do lasów. Leśnicy z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Łodzi apelują: bądźmy ostrożni z ogniem i nie zostawiajmy po sobie śmieci.

Wysokie zagrożenie pożarowe w lasach regionu łódzkiego

W ostatnich latach pożary w lasach regionu łódzkiego utrzymują się na wysokim poziomie. Od początku 2025 roku lasy zarządzane przez RDLP w Łodzi płonęły już 36 razy na powierzchni 10,23 ha. Jeszcze raz tyle pożarów zanotowano w lasach prywatnych. Dla porównania – w całym 2024 roku lasy paliły się aż 104 razy na łącznej powierzchni 28 ha.

Za wzrost liczby pożarów odpowiadają przede wszystkim:

  • wysokie temperatury,
  • brak opadów,
  • coraz częstsze okresy suszy,
  • struktura gatunkowa lasów, z przewagą łatwopalnych drzewostanów sosnowych.

Z danych RDLP wynika, że najbardziej niebezpiecznym okresem są miesiące od kwietnia do lipca – wtedy dochodzi do ponad 70% rocznych pożarów.

Co istotne, aż 90% pożarów jest spowodowanych działalnością człowieka. Wystarczy niedopałek papierosa lub nielegalnie rozpalone ognisko, by doprowadzić do tragedii.

Fot. Ochotnicza Straż Pożarna w Skierniewicach

Lasy Państwowe – zaawansowana ochrona przeciwpożarowa

Lasy Państwowe dysponują jednym z najlepiej zorganizowanych systemów ochrony przeciwpożarowej w Europie. W okresie od marca do października w trakcie „akcji bezpośredniej”:

  • Uruchamiane są Punkty Alarmowo-Dyspozycyjne, zbierające informacje o zagrożeniach.
  • Prognozy zagrożenia aktualizowane są dwa razy dziennie na podstawie danych z 130 punktów meteorologicznych.
  • Na terenie RDLP w Łodzi funkcjonuje 28 dostrzegalni pożarowych wyposażonych w nowoczesne kamery i systemy wykrywania dymu.
  • Służby leśne dysponują 6 samochodami patrolowo-gaśniczymi oraz 15 przyczepami z modułami gaśniczymi.
  • Na miejscu działa 218 punktów czerpania wody, a do akcji gaśniczych wykorzystywany jest samolot gaśniczy Dromader z bazy w Piotrkowie Trybunalskim.
  • Ponad 5 tysięcy kilometrów dróg pożarowych ułatwia szybki dojazd do miejsca pożaru.

Monitoring lasów jest prowadzony zarówno z dostrzegalni, jak i przez patrole naziemne w najbardziej zagrożonych kompleksach leśnych.

Jeśli zauważysz dym lub ogień w lesie – natychmiast dzwoń pod numer 998 lub 112.
Szybkie zgłoszenie może uratować hektary lasów i zapobiec tragedii.

Problem śmieci w lasach

Oprócz zagrożenia pożarowego, ogromnym wyzwaniem jest zaśmiecanie terenów leśnych. Tylko w 2024 roku łódzcy leśnicy usunęli z lasów ponad 4 000 m³ śmieci – co odpowiada 40 ciężarówkom typu TIR. Koszt sprzątania wyniósł niemal 2,5 miliona złotych.

W lasach znajdowane są: odpady spożywcze, odpady budowlane i poremontowe, zużyty sprzęt AGD, opony, stare meble i sanitariaty.

Takie śmieci nie tylko szpecą lasy, ale również zagrażają przyrodzie i ludziom. Mogą też być źródłem skażenia gleby i wód gruntowych.

Apelujemy do wszystkich odwiedzających lasy:

  • Zabierajmy ze sobą wszystkie śmieci.
  • Nie rozpalajmy ognisk poza miejscami do tego wyznaczonymi.
  • Nigdy nie wyrzucajmy niedopałków na ściółkę leśną.
  • Reagujmy na niewłaściwe zachowania innych – czasem wystarczy uprzejme zwrócenie uwagi.
  • W przypadku rażącego łamania prawa – zgłaszajmy takie sytuacje do Straży Leśnej.