Wydawca treści Wydawca treści

Modraszka online

W styczniu tego roku leśnicy i ornitolodzy powiesili budkę lęgową z otworem wlotowym o średnicy 3 cm i zainstalowali kamerę z funkcją podczerwieni i dźwiękiem. W drugiej połowie kwietnia sikory rozpoczęły okres lęgowy. Ptaki dobrały się w parę i zasiedliły budkę. Pracę rozpoczęły od wykonania gniazda głównie z mchu, a wyściółkę stanowiły głównie drobne pióra i sierść. Pod koniec kwietnia samica zniosła niewielkie białe rudo nakrapiane jaja, z których po ok. 2 tygodniach wylęgły się pisklęta.

Pisklęta są niezwykle żarłoczne i domagają się od rodziców ciągłych dostaw pokarmu. W okresie wychowu młodych, który trwa ok. 3 tygodni, oboje rodzice polują bardzo intensywnie, zjadając i przynosząc do gniazda od 130 do 200 dorosłych owadów i larw (głównie gąsienic motyli) dziennie. Sąsiedztwo 80 letnich dębów i urodzaj żyjących na nich owadów, stanowi suto zastawiony stół.

Relacje z budki lęgowej znajdziecie na naszym facebooku.

 

 

Widziałaś/eś ciekawe zachowanie sikor? Zrób screen i wyślij z komentarzem na adres rzecznik@lodz.lasy.gov.pl. Najciekawsze screeny umieścimy na stronie lodz.lasy.gov.pl/modraszka-online oraz facebook.com/LasyPanstwoweLodz/ instagram.com/las_dobre_sasiedztwo/

Ciekawostki

• Sikora modra jest leśnym dziuplakiem bardzo licznie występującym w naszym kraju Jest ptakiem objętym ścisłą ochroną gatunkową.

• Sikora modra to wybitny czyścioch. Lawenda, mięta wonna, kocanka włoska i krwawnik lubczykolistny, znoszone przez sikory dezynfekują gniazda.

• Samica w jednym zniesieniu składa 7-13 jaj (niekiedy do 16!), które sama wysiaduje przez 13-15 dni. Lęgi zaczynają się w połowie kwietnia. Samiec i samica karmią młode, które opuszczają dziuplę (budkę lęgową) po 17-18 dniach. Rodzice karmią je jeszcze przez kilka dni.

• Zimą, razem z sikorą bogatką, jest ona najczęstszym gościem w naszych karmnikach. Zimą skupia się w stada, które mogą liczyć do kilkuset osobników. W najchłodniejszych miesiącach roku można ją spotkać w grupach mieszanych obok pełzaczy, kowalików, dzięciołów i mysikrólików – razem szukają pokarmu i ostrzegają się przed drapieżnikami.

• Sikora modra jest rozpowszechniona w Europie (z wyjątkiem północnej Skandynawii) i najbardziej na północ wysuniętych terenów Rosji. Występuje również na Bliskim Wschodzie i w północno-zachodniej Afryce. W Polsce jest licznym gatunkiem lęgowym. W większości miejsc, gdzie występuje prowadzi życie osiadłe lub koczujące i tylko populacje z północnej i północno-wschodniej Europy regularnie migrują na południe.

• Mimo iż człowiek widzi modraszkę w niebiesko-żółtych barwach, to same ptaki widzą siebie inaczej. Samiec jest dla samicy jaskrawo nadfioletowy. Pióra samicy odbijają dużo mniej nadfioletu. Sikory widzą zarówno widzialny dla człowieka zakres fal elektromagnetycznych, jak i odcienie nadfioletu.